İçeriğe geç
Ana sayfa » Transformatör iç yapısı Video !

Transformatör iç yapısı Video !


 

  

 

_www.kontrolkalemi.com adlı internet sitesinde Burçin Erişen trafından paylaşılan resimler kullanılarak sizlere sunulmuştur.Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Bilginin evrenselliği ilkeleri doğrultusunda , ülkemize bilgi akışı sağlayan herkese teşekkür ederiz.Göndermek istediğiniz video ve animasyonlar için ” video ekle”  bağlantısını kullanabilirsiniz.

Teknikvideo.com

SARGILAR

Alçak gerilim sargı iletkeni bakır veya aluminyumdur. Yüksek Gerilim sargı iletkeni bakır veya aluminyumdur. Sargılar emaye kaplı yuvarlak bakır veya aluminyum tel, izolasyon kağıdı kaplı yassı bakır veya aluminyum teldir. Oluşturulan bu kat izolasyonu yapısı sargının aşırı gerilim darbelerine karşı dayanımını arttırdığı gibi; bu yöntem boşluksuz, katı, mükemmel özelliklere haiz bobinler elde edilmesini sağlar.

* Güç Transformatörleri Sargıları:

Transformatör nüvesi, soğuk çekilmiş ve kristalleri yönlendirilmiş silisli sacdan imal edilmektedir.Nüve müşteri tarafından talep edilen yüksüz kayıplara bağlı olarak ZDHK, MOH, M1, M2, M3, M4 ve M5 kalitede elektriksel silisli saçlardan oluşturulur.

Aktif Kısım

Nüve bobin ve kapak montajı öngörülen kısa devre mekanik kuvvetlerine karşı koyacak şekilde oluşturulur.

Standart transformatörlerde kapak dahil aktif kısım kazana civatalar ile tutturulur; doğrudan kazana tutturulan aktif kısım uygulamaları da vardır; müşteri isteğine bağlı olarak bu uygulamada transformatörler de imal edilir.

Kapak üzerindeki tüm bağlantı elemanları ve YG bushing ark boynuzları paslanmaz veya korozyona karşı olabilecek özel kaplamalı malzemeden yapılır.

Kapak üstü düzenlenmesi; izolatörler, davlumbaz, aksesuarlar müşteri isteklerine ve şartnamesine göre oluşturulur.

KAZAN

Transformatör kazanları ve kapakları orta sertlikteki çelikten imal edilirler. Dağıtım Transformatörlerinde, kazan yüzeyleri aynı zamanda soğutucu görevini yerine getiren dalga duvar panellerinden oluşurlar. Tankın tava kısmı, duvarlar ve çerceve kaynatılarak birleştirilir.

Soğutucu yüzeyler olarak muhtelif dilimlere haiz radyatör gruplarının kullanılması da mümkündür. Güç Transformatörlerinde genellikle sökülebilen radyatör grupları kullanılır.

4000 KVA’ya kadar olan transformatörlerde soğutucu yüzey olarak dalga duvar panelleri kullanmak da mümkündür. Kaynak işlemleri biten her bir kazan boyanmadan önce basınç testine alınır. Kaynak kaçak noktaları var ise tespit edilir ve kaçaklar giderilir.

İşçilikleri tamamlanan her kazan ve kapak kumlama işlemine tabii tutulur. Uygulanan standart kumlama prosedürü DIN normuna uygundur.

Müşterinin kumlama ile ilgili özel isteği veya şartname değeri var ise bu sağlanır. İstenildiğinde kazanları sıcak daldırma galvaniz yöntemi ile kaplamak mümkündür.

Müşteri isteğine bağlı olarak IEC 144 std. uygun, sactan yapılmış koruma kutusu kapak üstünde bushingleri kapatabilir ya da BS 2562 ‘ye uygun olarak kablo kutuları transformatör yan yüzeylerine monte edilebilir.

BOYAMA

İmalatı tamamlanan kazanlar akıtma(floading) ve/veya sprey yöntemi ile boyanırlar.Standart boyama bir astar, iki kat son boyadan oluşur. Toplam film kalınlığı 105µ’dan az değildir.Standart transformatör rengi çimento grisi olarak adlandırılan RAL7033’dir.

Müşteri isteğine göre farklı yapılarda (çinko kaplama gibi) , farklı kalınlıklarda ve farklı renk kodlarında boya yapmak mümkün

KURUTMA VE YAĞ

Transformatör aktif kısmı(Nüve +Bobin) yüksek vakum altında çalışan kurutma fırınlarında kurutulurlar.Kurutma işlemi gerilim ve güce bağlı olarak oluşturulan bir program çerçevesinde gerçekleştirilir.

Yağ dolumu ise mutlak vakum altında yapılır.

AKSESUARLAR

Transformatör üzerinde koruma ve kontrol amaçlı olarak müşteri isteğine ve şartnamesine bağlı olarak aşağıdaki aksesuarlar kullanılır ;

Yağ Seviye Göstergesi:

Atmosfere açık genleşme depolu transformatörlerde,genleşme deposundaki yağın seviyesini takip ve kontrol etmek amacıyla manyetik olarak çalışan yağ seviye göstergeleri kullanılır. Manyetik yağ seviye göstergeleri tek veya çift elektriksel kontaklı olabilir.
Kontaklı yağ seviye göstergeleri yağ miktarındaki beklenilmeyen ani değişiklikleri ihbar ve açma sinyalleri şeklinde iletir.
İstenirse prizmatik yağ seviye göstergeleri de kullanılabilir.

Nem Alıcı:

Atmosfere açık genleşme depolu transformatörlerde kullanılır, genleşme tankına monte edilir. İçerisindeki silica gel yardımı ile genleşme tankı içine giren havadaki nemi ve tozu alır, transformatörün işletme emniyetini arttırır. Silikajel miktarı transformatördeki yağ miktarına gore değişir.

Yağ Sıcaklık Göstergesi:

Kapak üzerine veya kazan yan yüzeylerine kaynatılan termometre ceplerine yerleştirilen termometreler vasıtasıyla transformatör yağ üst sıcaklığını takip ve kontrol etmek mümkündür.
Maksimum göstergeli ,elektriksel kontaksız veya tek veya çift kontaklı termometreler kullanmak mümkündür.
Kontaklı termometreler transformatördeki ısının ön görülen değerleri aşması halinde bunları ihbar ve açma sinyalleri olarak verirler.

Buchholz, Gaz Toplama ve İhbar Rölesi:

Transformatör içerisinde meydana gelen düşük ve yüksek yoğunluklu deşarj ve arkların oluşturduğu gazların toplandığı röledir. Röleler tek ve çift kontaklı olabilmektedir.
Rölede toplanan gaz miktarına göre ihbar ve açma sinyalleri elde edilebilir. Bu sayede transformatör içerisindeki arızanın transformatörde büyük tahribatlar yapmadan fark edilmesini sağlar.
Ayrıca herhangi bir nedenle yağ seviyesinin röleyi tam dolduramayacak kadar düşmesi halinde röle bunu ihbar sinyali ile bildirir.

Hermetik Koruma Rölesi:

Atmosfere tam kapalı, hermetik transformatörlerde kullanılır.630 KVA ve üstü güçteki transformatörlere konulur.
Bu röleler yağ seviye göstergesini, sıcaklık göstergesini, Buchholz rölesini ve ayrıca fazladan basınç rölesini ihtiva eden tek bir röledir.

Sargı Sıcaklığı Termometresi:

Güç Transformatörlerinde kullanılır. Sargılarda meydana gelen sıcaklığı, sargılardan geçen akıma bağlı olarak akım sıcaklık ilişkisine göre verir. Ayarlanan sıcaklık değerine göre alarm veya açma sinyali verir.

“Transformatör iç yapısı Video !” hakkında 3 yorum

  1. _kontrolkalemi_com_ adlı internet sitesinde Burçin Erişen tarafından paylaşılan resimler kullanılarak sizlere sunulmuştur.

    Bilginin evrenselliği ilkeleri doğrultusunda , ülkemize bilgi akışı sağlayan herkese teşekkür ederiz.Göndermek istediğiniz video ve animasyonlar için ” video ekle” bağlantısını kullanabilirsiniz.

    Teknikvideo.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir