AK-47 (Rusça: Автомат Калашникова 47, Türkçe açılımı: Otomatik Kalaşnikov Model 47), ilk olarak Sovyetler Birliğinde Mikhail Kalashnikof tarafından geliştirilen, yarı otomatik ve tam otomatik modu seçilebilen, barut gazı basıncı ile kendiliğinden ateşe hazır hale gelen (otomatik gaz işlemeli) bir Sovyet saldırı tüfeğidir.Kızıl Ordu’nun kullandığı AVS-36 ve PPSh-41’lerin yerini alması için 1947 yılında orduda tankçı çavuş ve tamirci olarak görev yapmış makine mühendisi Mihail Kalaşnikovtarafından Alman STG 44 tüfeği baz alınarak tasarlanmış ve Izhmash (İjmaş) firması tarafından üretimine başlanmıştır. 7.62x39mm’lik mermi kullanır. Dünya üzerinde geliştirilmiş türevi olan AKM’lerle birlikte 100 milyondan fazla AK-47 vardır.
AK-47, Soğuk Savaş yılları boyunca birçok çatışmada kullanılarak komünist blok için sembol haline gelmiştir. Hızlı üretilebilmesi, kullanım ve bakım kolaylığı nedeniyle AK-47, 1947 yılında üretilmesine rağmen bugün birçok ülke, direniş, terör ve gerilla grupları tarafından hala büyük miktarlarda kullanılmaktadır. Örneğin Vietnam Savaşı’nda Amerikan askerler ellerindeki AR-15 ve M16’ları bırakıp, gerillalardan ele geçirdikleri AK-47 ve AKM’leri kullanmışlardır.
Soğuk Savaş yıllarından günümüze Çin ve Varşova Paktı’na bağlı ülkelerce de lisans altında üretilen tüfeğin modifiye edilmiş birçok modeli de çeşitli ülkelerce imal edilmiştir. [kaynak belirtilmeli]
AK-47, dayanıklılığı ile tanınır. Sudan, çamurdan, kumdan etkilenmez ve çok nadir tutukluk yapar. Ayrıca ucuza ve pek çok şekilde temin edilebilmesinden dolayı özellikle gerilla grupları tarafından tercih edilmektedir. [kaynak belirtilmeli] Asimetrik savaşkoşullarına uygunluğundan dolayı gerillalarla mücadele eden askeri birliklerin genellikle kendi silahları yerine ele geçirdikleriAK-47‘leri kullanması silahın başarısını göstermesi açısından önemlidir. Ayrıca kullanılması, sökülüp takılması, bakımı, parçaları ve çalışma mekanizması en basit ve kolay olan piyade tüfeği olarak bilinir. Ayrıca SSCB dışında birçok yurtdışımodifikasyonu vardır.
- Silahı ateşleyebilmek için yapılması gereken işlemler: Gez ayarlanır, emniyet mandalı yapılacak atışa takılır, şarjör takılır ve kurma kolu çekilir.
- Şarjör değiştirmek: Boş şarjör çıkartılır, kütüklükten çıkartılan dolu şarjör takılır ve kurma kolu çekilir.
- Boşaltmak: Şarjör çıkartılır, kurma kolu çekilir, tetik düşürülür ve emniyet kapatılır.
- Atım yatağını kontrol etmek: Şarjör çıkartılır, emniyet açılır, kurma kolu çekili bırakılır, atım yatağı gözle ve elle kontrol edilir, kurma kolu serbest bırakılır, tetik düşürülür ve emniyet kapatılır.