İçeriğe geç
Ana sayfa » Havada Dönen Mıknatıs

Havada Dönen Mıknatıs


 

 

Manyetizmanın Kaldırma Kuvveti -Levitation

Kimilerimiz görünce olmaz böyle şey diyecektir.Hatta bunun sihir veya bir aldatmaca olduğunu düşünenlerimizde çıkacaktır.Bu konuda bu görüşte olanlara malesef bilim gerçekten herzaman zorun peşinde koşmayı bırakırsa çok büyük ilerlemelere vakıf olabilecektir diyebiliriz.Bizim bilim adamlarımız herzaman buluşların ve ilmin teknolojinin dağlarında saklı büyük cevherler olduğunu ve onlara ulaşmak için çok uzun uğraşı zaman emek ve bilgi birikiminin olması gerektiğini düşünmüşlerdir.Tersini düşünen bilim adamı sayısı gerçekten azdır.Bu bizlerin bilinçaltında yer etmiştir.

Halbuki her atomun üzerindeki elektron dizilimlerine göre çift yani kararlı olmasına göre diamanyetik yani manyetik özellik göstermeyen tek yani kararsız olmasına görede paramanyetik yani manyetik özellik gösteren şeklinde sıralandığını hepimiz ortaokul ve lisede, kimya ve fizik derslerinde görmüşüzdür.Atomun yapısındaki dağılım kimya derslerinde bu dağılıma göre aldığı Feromanyetik – Diamanyetik – Paramanyetik Elementler olarak guruplandığını biliriz.

Herşey atomlardan oluştuğuna göre her maddenin bi manyetiklik veya dimanyetiklik manyetik olmayan yönde eğilimi olacaktır.Bu konudaki araştırmalar dünyanın da bir manyetik özellik gösterdiğini ve dünyanın belli bir N ve S kutbu olduğu belirlenmiştir.

LEVITATION (Havada Askıda Durma);

Diamanyetik malzemelerin askıda kalması için minimum kriterler

(The minimum criteria for diamagnetic levitation is)

where:

  • χ is the magnetic susceptibility(manyetik duyarlılık)
  • ρ is the density(yoğunluk) of the material
  • g is the local gravitational acceleration(yerçekimi ivmesi) (-9.8 m/s² on Earth)
  • μ0 is the permeability of free space(boşluğun geçirgenliği)
  • B is the magnetic field(manyetik alan)
  • is the rate of change of the magnetic field along the vertical axis(Dikey kordinat düzlemi boyunca manyetik alanın değişkenlik oranı)
  • Assuming ideal conditions along the z-direction of solenoid magnet:
    Sarmal bobin manyetizmasının direk olarak Z düzlemi boyunca ideal koşullar olduğunu varsayılıyor.

    • Water levitates at
    • Graphite levitates at

    Süper İletkenler Superconductors

    Süper iletkenler (μr = 0) mükemmel “0″ diamagnetik özellik gösteren olarak adlandırılırlar.Meissner effect sayesinde tamamen manyetik alanları kovar.Mıknatısın yükseltmesi, superconductorun içinde iğneliyor olan değişim yüzünden dengelenir.Bu ilke, EDS tarafından (Electrodynamic asılması) manyetik yükseltme hızlı trenler tarafından kullanılır.

    The Meissner effect

    The Meissner effect (also known as the Meissner-Ochsenfeld effect) is the expulsion of a magnetic field from a superconductor. Walther Meissner and Robert Ochsenfeld discovered the phenomenon in 1933 by measuring the magnetic field distribution outside tin and lead samples. The samples, in the presence of an applied magnetic field, were cooled below what is called their superconducting transition temperature. Below the transition temperature the samples cancelled all magnetic field inside, which means they became perfectly diamagnetic. They detected this effect only indirectly; because the magnetic flux is conserved by a superconductor, when the interior field decreased the exterior field increased. The experiment demonstrated for the first time that superconductors were more than just perfect conductors and provided a uniquely defining property of the superconducting state.

    Trenlerin büyük ağırlığından dolayı electromagnetin ağırlığının, (Çok kuvvetli bir manyetik alan, büyük bir treni yükseltmek için gerektirilir) superconductorsun, onların, aynı ağırlık için daha kuvvetli bir manyetik alanı üretebildiğinden beri hızlı trenlerde electromagnet için kullanıldığı büyük bir tasarım çıkışı oldu.

    Peki öyleyse bu güçden faydalanmak mümkünmüdür.Bu sorunun cevabına geçmeden önce birde dünya üzerindeki cisimlerin dünya üzerinde kalabilmesini sağlayan bir yerçekimi kuvveti olduğunu hepimiz biliriz.Bu saydığımız kuvvetler uygulanan cismin manyetik yapısına ve özkütlesine göre değişiklik gösterir.

    İstenildiği takdirde dünyanın uyguladığı yerçekimi kuvveti uygulanan cismin manyetiklik durumu kullanılarak sıfırlanabilirmi.Bu sorunun cevabını arayacağız.Eğer dünyanın bir N ve S kutbu varsa ve bir manyetik alan eğrilerine sahipse neden olmasın.

    İşte tam burada karşılaştığımız bazı basit test görüntülerine ilginizi çekmek isterim.

    Videolardan da görüleceği gibi ağırlığına göre orantılanmış altı mıknatıslı fırıldaklar belli bir peyiotta dönme hızına sahip olduğunda ve bulunduğu yerden belli bir yüksekliğe kaldırıldığında havada askıda kalıyorlar.Bu bize teknolojimizde kullanılmak üzere yeni bir çığır açabilecek bir ön bilgiye kavuşma imkanı sunabilir.Burada dikketi çekmek istediğim bir nokta var o da bu fırıldakların havada durabilmesini sağlayan altındaki 2 adet yönlendirilmiş mıknatıs ve ortada askıda kalan fırıldak.Yani kendiliğinden askıda kalmıyor sistem alttaki manyetik beslemenin rezonans bölgesinde kaldığından askıda kalabiliyor.Şekildede görülebiliyor;

    “Havada Dönen Mıknatıs” hakkında 4 yorum

    1. Yani manyetik etkilerle belirli bir konuma yönlendirme işlemi demek, bu yönlendirmeyle örneğin havada askıda kalıyor ben bunu anladım.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir