İçeriğe geç
Ana sayfa » Elektrik

Elektrik

AC izolasyon testi

AC izolasyon testi ( Arızalı yerin tespiti)

Bu videodaki testte bir generatörün stator sargılarındaki izolasyon problemi AC İzolasyon test metoduyla araştırılmaktadır.Videonun zaman saati 1:53 ve 2:40 olduğu anda izolasyondaki problemden dolayı deşarj anı görülmektedir. Bu yaklaşık 10000 VAC olan gerilim testinin yaklaşık 3000 V kademesinde meydana gelmektedir. Böyle bir durumda yapılması gereken arızalı olan bobin parçasını veya bloğunu değiştirmektir.

 

İzolasyon testleri hakkında bilgiler

 

DC test yalıtım direncini ölçmek için kullanılır. Genelde makaradaki bobinin iki ucuna yakın yerlerdeki yalıtım hatalarını bulmada işe yarar.

AC test (empedans test) daha iyi nüfuz edebilme özelliğine sahip olması nedeniyle makara içerindeki 1000 mt. de mevcut yalıtım hatasını tespit etmenizi sağlar.

Bazen AC test yerine DC testte uygulanan gerilimin 1.7 katı DC test yapılıyor ama bu AC testinin yerine geçmez. AC testte (kapasitör gibi düşünün) yüksek akım çekilir, bu nedenle güçlü bir trafo üzerinden test gerilimi üretilmeli ve test süresince gerilim stabil kalmalıdır.

Bir de veru low frequency (VLF) test cihazları var. 0.1 Hz te AC gerilim uyguluyor. Bu durumda çekilen akım çok düşük olduğu için portatif cihazlarla AC test yapılabiliyor.

Uygulanan gerilimler önemli. Delinme testi (hi pot) izolasyona zarar verebilir.

Bunların haricinde ramp test vs. gibi testler de var. Daha fazlasını oku »AC izolasyon testi

Elektrik motoru montajı

 
ELEKTRİK MOTORLARI

1.1. ELEKTRİK MOTORLARININ TANIMI VE YAPISI

Elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren aygıtlara elektrik motorları denir.Her elektrik makinası biri sabit (Stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen (Rotor ya da Endüvi) iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar: elektrik akımını ileten parçalar (örneğin: sargılar), manyetik akıyı ileten parçalar ve konstrüksiyon parçaları (örneğin: vidalar, yataklar) olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır. Alternatif akım ile çalışan elektrik makinalarında rotor ve statorun manyetik akıyı ileten kısımları fuko akımlarından kaçınmak amacıyla tabakalandırılmış saçlardan yapılır. Rotor ve Stator saç paketlerinin yapılması için 0,35 – 1,5 mm kalınlığında, tek ya da çift taraflı yalıtılmış saç levhalar makas tezgahlarında şeritler halinde kesilir. Bu şekilde oluşturulan saç şeritler şerit çekirdekli trafoların ve makinaların yapımında başka bir işleme gereksinilmeden derhal kullanılabilmektedir. Makastan çıkan saç şeritler çok seri – çalışan kalıp – kesme presine verilir. Dakikada 300 – 500 kesme yapan 500 000 kp’lık presler stator ve rotor saç profillerini bir dizi – kesme halinde arka arkaya çıkartır.

Rotor ve stator saç profilleri birbirinin boşluğunu dolduracak şekilde kesildiğinden (kalıpla), üretim sonu kırpıntı parça miktarı çok azdır. Büyük çaplı rotor ve stator saç paketleri genellikle tek – kesmede çıkartılır. Bunun için, önceden hazırlanmış disk şekildeki saçlar üstüste gelecek şekilde yerleştirilir. Bu şekilde yerleştirilmiş saç tabakaları kalıp – kesme presinde tek bir hamlede kesilir. Sargıların yerleştirilmesi için gerekli oluklar makinelerde açılır. İşlem görecek parça miktarı fazla değil ise oluk açma otomatında oluklar tek tek açılır. Büyük sayıdaki parça miktarları ve büyük çaplı saçlar için her seferinde 5-6 oluk açabilen otomatlardan yararlanılmaktadır. Oluk açma otomatlarından gelen saçlar özel sayıcı terazilerde tartılır, istif makinesinde üst üste tabakalandırılır ve 5 – 10 kp/cm2 lik bir basınç altında saç paketi halinde birleştirilir.

Daha fazlasını oku »Elektrik motoru montajı