Elektrik mühendisleri ne yapar? Eng meslek Bilgisi – Electrical_Engineers_Job_Description Video
Elektrik mühendisliği
Elektrik enerjisinin üretimi, iletimi, dağıtımı, enerji sistemleri ve elektrik enerjisi ile çalışan her türlü elektrikli cihazların (elektrik makinaları, güç transformatörleri vb.) tasarımı, geliştirilmesi, korunması, denetimi, güvenliği ve işletilmesi konularıyla ilgilenir.
Bu alan 19. yüzyıl sonlarında elektrikli telgraf ve güç kaynaklarının ticarileşmesiyle meslek olarak tanımlanmaya başlamıştır. Günümüzde elektrik mühendisliği bir çok alt disiplini de kapsamaktadır. Bunlar; güç, optoelektronik, sayısal elektronik, analog elektronik, bilgisayar bilimleri, yapay zeka, elektronik, sinyal işleme, telekomünikasyondur.
William Gilbert’in 1600’lerde yazdığı De Magnete adlı eseri “elektrik” teriminin orijinini oluşturmaktadır. Birçokları tarafından elektrik mühendisliğinin ya da elektriğin babası olarak nitelendirilmektedir.[1]
Konu başlıkları[gizle]
|
Alt dallar [değiştir]
- Güç mühendisliği
- Kontrol mühendisliği
- Elektronik mühendisliği
- Mikroelektronik
- İşaret işleme
- Telekomünikasyon mühendisliği
- Bilgisayar mühendisliği
Türkiye’de Elektrik Mühendisliği Öğretimi [değiştir]
Elektrik mühendisliği devlet üniversitelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi bünyesinde bulunmaktadır. Elektrik mühendisliği eğitimi için önemli bir altyapı olan laboratuvarlar çok yüksek miktarlarda yatırım gerektiğinden, ülkemizdeki çok sınırlı sayıda üniversitede elektrik mühendisliği egitimi verilebilmektedir.
Dünyada Elektrik Mühendisliği Öğretimi [değiştir]
Elektrik mühendisliği öğretimi Türkiye’de olduğu gibi dünyada da oldukça önemli bir mühendislik dalıdır. Dünyada Princeton Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, Stanford Üniversitesi gibi Dünyanın en iyi 500 üniversitesi listesinde ilk sıralarda bulunan kurumlardan bu alana mühendisler yetiştirilmektedir. Elektrik mühendisliği bölümünü Türkiye’de okuyan öğrenciler mezun olduklarında yurtdışında da rahatlıkla iş imkânı bulabilirler.
Mesleğin Geleceği [değiştir]
Elektrik enerjisi günlük hayatımızı kolaylaştıran ve yaşam kalitesini arttıran en önemli enerji kaynaklarındandır. Günlük hayatta kullanılan elektrikli araç ve gereçlerin sayısı ve kullanım alanları sürekli olarak artmaktadır. Elektrik mühendisliği, elektrik enerjisinin verimli bir şekilde kullanılması, maliyetinin azaltılması, güvenilirliğinin arttırılması için bugün hızla büyümekte olan ülkemiz endüstrisinde ihtiyaç duyulan bir meslek olduğu gibi, gelecekte de elektrik mühendislerine ihtiyaç duyulacaktır.
Mesleğin Çalışma Alanları [değiştir]
- Elektromekanik sanayii,
- Yurtiçi ve yurtdışı fabrika ve işletmelerinin elektrik müteahhitlik, işletim ve danışmanlık hizmetleri,
- Enerji üretim, iletim, dağıtım, tüketim sektörü,
- Elektrik makinaları ve transformatör imalat sanayii,
- Güç elektroniği ve sürücü sistemler,
- Elektrik makinaları dinamiği, modellenmesi ve kontrolü,
- Kablo imalat sanayii,
- Bina ve yol aydınlatmaları, fabrika ve bina otomasyonları,
- Elektrikle ısıtma, proje ve uygulama mühendisliği,
- Yüksek gerilim şalt cihazları üretimi alanlarında çalışabildikleri gibi, kendi danışmanlık ve müteahitlik bürolarını da kurabilirler.
İş Bulma Olanakları ve Mezunların Aldıkları Ortalama Ücret [değiştir]
Mezunlar geniş bir yelpazede çalışabilecekleri için iş bulma konusunda bir sıkıntı yaşamamaktadırlar. iş bulma olanakları başta büyük şehirler olmak üzere sanayileşmiş bölgeler ve ticaret merkezlerinde yoğunlaşmıştır. Işe alınırken cinsiyet ayrımı olmamakta birlikte işe girecek şahsın şantiye ve fabrikaların zor şartlarının kendisine göre uygun olup olmadığını araştırması ve değerlendirmesi gerekir.
Yeni mezunların alacakları ücrete yabancı dil bilgisi etkilidir. Işveren tarafından tespit edilen çalışacağı sektör ile ilgili tecrübe ve kabiliyetlerine bağlı olarak işveren tarafından belirlenen ücretler ortalama olarak başlangıçta (asgari ücret) in 6-7 katından başlayıp belli bir tecrübe kazandıktan sonra girişteki ücretin 2-3 katına çıkabilmektedir.
Elektrik mühendisliği programından mezun olanlar ile elektrik ve elektronik mühendisliği programından mezun olanlardan bazıları Elektrik mühendisi sıfatıyla anılır.
Elektrik ve elektronik mühendislerinin transkriptlerinde, “yüksek gerilim tekniği”, “elektrik makinaları”, “elektrik tesisleri”(koruma, üretim, iletim, dağıtım‘dan biri) derslerinin tamamı veya bu derslerle aynı içerikte olup, farklı isimler altında olan derslerin bulunması veya bu dersleri sonradan tamamladıklarını üniversitelerden belgelemeleri durumunda Elektrik Mühendisleri gibi SMM belgesi talep edebilirler. Ancak elektrik mühendisi olarak çalışabilen ve imza yetkisine sahip elektrik elektronik mühendisi sayısı çok azdır.
Mesleğin Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden Farkı (EMO Açıklaması) [değiştir]
…Elektrik, Elektronik, Elektronik Haberleşme ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinden 2000 yılında 2 bin 462 olan mezun sayısı 2007 yılında 3 bin 346, 2008 yılında da 3 bin 637 olmuştur. Elektrik-Elektronik Mühendisliği lisans diplomasına hak kazanan üyelerimizin iş bulma olanakları Elektrik Mühendisi unvanına sahip olanlara göre daha zor olduğu, mezun olan mühendislerin yarıdan fazlasının ilk 2 yılda iş bulma sorunu yaşadığı söylenebilir. Bu durum kuvvetli akım ağırlıklı eğitim alan elektrik mühendisleri için farklı olup, tamamı iş bulma sorunu yaşamamaktadır. kaynak[1]
Sonuç olarak mezun sayısı az ve talep fazla olduğundan iş bulma konusunda sıkıntı çekmeyen bir mühendislik dalıdır.