PCB baskı devre yapım aşamaları
Yapım aşamaları
Ütüleme yöntemiyle baskı devre kart yapımı
birkaç aşamadan oluşuyor.
• Bilgisayarda baskı devre şemasının çizimi
• Lazer yazıcıdan kağıda çıktı alma
• Kağıttaki çizimi bakır plakete aktarma
• Kimyasal işlemle bakırı eritme
• Kartı delme
• Montaj ve lehimleme
Lazer yazıcı çıktısı
Ütüleme yönteminde amaç, tonerin kağıt üzerine transferi olduğundan kullanılacak kağıdın türü çok önemli. Piyasada bu iş için tasarlanmış özel transfer kağıtları bulunuyor. Bunlardan başka fotoğraf kağıdı, kuşe kağıt veya asetat kullanarak da çıktı almak mümkün. Ancak, kaliteli bir PCB elde etmek için kullanılan kağıdın da kaliteli olması gerekiyor. şekil 2’de 1200 dpi çözünürlükte lazer yazıcıdan transfer kağıdı üzerine alınan çıktı görülüyor. şekilden de görüldüğü gibi devre elemanlarını birbirine bağlayan yollar tonerle kaplı iken diğer kısımlar tamamen boş. Ayrıca çıktı üzerindeki yazı ters (aynadaki görüntüsü alınmış halde) görülüyor.
Çizimi plakete aktarma
Kağıt üzerindeki çizimin plakete aktarılması tonerin ısıyla transferi sayesinde oluyor. Gerekli ısıyı sağlamak için buharlı olmayan bir ütü kullanmak gerekiyor. Ütüleme işlemi öncesinde bakır plaket mutlaka su ile yıkanmalı ve bakırlı yüzeyi ince zımpara kağıdı ile zımparalanmalı. Bu işlem PCB’nin daha kaliteli olmasını sağlar. (şahsen ben sadece yıkadım o da işimi gördü. )
Kimyasal işlem
Bunun için genellikle tuz ruhu-perhidrol karışımı kullanılıyor. Perhidrol, eczanelerden küçük şişeler halinde temin edilebilir. 4 ölçek tuz ruhu ile 1 ölçek perhidrol plastik bir kap içerisine konur ve yüzeyi tonerli halde olanbakır plaket bu karışım içine bırakılır. Çözünme işlemini hızlandırmak için kap yavaşça sağa sola sallanabilir.
Kimyasal tepkime sırasında açığa çıkan gaz kesinlikle solunmamalı. Ayrıca karışıma kesinlikle elle veya metal bir başka şeyle dokunmamak gerekiyor. Sağlık açısından bu kimyasal işlem, açık havada (örneğin balkonda) ve ellerde eldiven takılı vaziyette yapılmalı. Birkaç dakikalık kimyasal ifllem sonrasında plaketi kap içerisinden çıkarıp yıkamak gerekiyor.
Kartı delme
Yapımı tamamlanan baskı devre kartının montaj işlemi öncesinde matkapla delinmesi gerekiyor. şekil de PCB’nin 1mm çaplı matkap ucuyla delinmiş hali görülüyor.
Montaj ve lehimleme
Delme işlemi sonrasında devre elemanları, yerleşim planına uygun şekilde PCB üzerine monte edilir. PCB üzerindeki eleman sayısı, tasarlanan elektronik devrenin yapacağı işe göre değişiklik gösterdiğinden eleman sayısı ne kadar fazla ise montaj süreci o kadar uzun ve zorlu olur. Ancak, montaj işlemine küçük boyutlu ve düşük güçlü elemanlarla başlamak işi kolaylaştırır. Elemanları lehimlerken kalem havya veya tabanca havya kullanılabilir. Lehim yaparken havyanın aşırı ısınmış olmamasına dikkat edilmeli. Bunun için arada bir havyanın fişini çekmek gerekebilir.
Videodan sonraki bu anlatım çok iyi olmuş, elinize sağlık, teşekkürler.
ÇOK BASİT ELİMİN KİRİ:)
tabiya elinin kir,
bu neyin devresi acaba.bilgi verebilirmisiniz.
güzel pcb baskı devresini göstermeniz iyi oldu teşekkürler
bu tam olarak ne işe yarıyor?
Teşekkürler. Hem konu çok güzel hemde Teknikvideo çok faydalı bir site.
ee kokusuda beynin zehiri çaylaklar:)