İşin temel prensibi tamamen çözünme ve çözelti olgusu. Videoda sıcak su içerisinde doygun çözelti hazırlanıyor. Örneğin 80 C sıcaklıkta 30 gr sodyum asetat çözülüyor diyelim. 40 gr koyduğun zaman 30′u çözülüp 10′u kalacaktır. Bu sıcak sıvıdan bardağa bir miktar koyuyorsun fakat içerisinde katı olmamalı. Sonra buzdolabına koyup soğutunca (ki buzdolapları ortalama +2 ile 4 derece arasında soğutma sağlar) sodyum asetatın sudaki çözünürlüğü azalacaktır. Az önce 80 C’de 30 gr çözülürken şimdi çok daha az miktarda çözülmektedir. Fakat katılaşmak için gereken yüzey olmadığından çözelti doygun değil aşırı doygun durumdadır ve bardağın yüzeyindeki bir çatlak ya da videodaki gibi parmağın kıvrımlarında bile hemen uygun kristal düzeye geçmektedir. Parmakla dokunmak yerine sıvı içerisinde bir katı kristalide atsan yine aynı sonuç olacaktır.
çok ilginç bi video.paylaşımınız için teşekkürler.
Bu olayı derin dondurucuda bir süre soğutulan soda yada maden suyu ile yaşamıştım. Derin dondurucudan çıktığında sıvı halde olan soda/maden suyu kapağını açtığımda videodaki gibi donarak katılaşmıştı.
Basınç altında yeterince soğutulan şişenin kapağı açıldığında azalan basınç nedeniyle daha da soğuyan sıvı donarak katı hale geçiyor (Adyabatik soğuma).
Denemek isteyenlerin dikkatli olmasını hatırlatırım. Zira her zaman şişe bu duruma dayanamayıp, derin dondurucuda yada dışarıda kırılabiliyor :-(.