Drift aslında bir sürüş tekniğidir ve otomobil sporları arasında motorsporları içersinde anılır. Drift gerçek anlamda bir motorsporudur. Drift sporunda viraja, arkadan kayma açısının öne göre daha fazla olması ve sürücünün virajın açısına göre aracını ayarlaması sonucu oluşan, viraj içersinde ilerleyerek, gerektiğinde direksiyona ters kontralar vererek (örn. viraj sola ilerliyor ise direksiyonu sağa çevirerek) araç sürme tekniğidir.
Drift Teknikleri
Driftte kullanılan bu teknikler, otomobilin yürüyen aksamına, otomobilin teknik altyapısına göre değişiklikler gösterir. Bunlar: Acemi Teknikleri ve Ağırlık Transferi Teknikleri.
Acemi Teknikleri
Bu teknik ağırlık transferi tekniği değildir. Hala ustalar tarafından kullanılsa da acemiler tarafından da kullanılır. Bu yöntem, viraj içersinde motordan gelen gücü, arka tekerleri kilitlemesine zorlayarak ilerleme tekniğidir. Motordan gelen gücün, diferansiyeli yakalayamaması sonucu tekerlerin yarı şekilde kilitlenmesi ve bu şekilde yola devam edilmesi tekniğini kapsar.
El Freni Tekniği
Debriyaja basıldıktan sonra el freni, arka tarafın çekişini kontrol edebilmek amacıyla çekilir(Arka tekerleri kilitlemek için). Hemen sonra sürücü debriyajı bırakır ve hızlanmanın önüne geçilecek şekilde gazla oynayarak kontrol sağlamaya çalışır. Bu teknik yarışlarda geniş köşelerde drift yapmak veya yarış ortasında aracın çizgisini ayarlamak için kullanılır. Bu yöntemde önemli olan şeylerden biri aracın el freni çekildiğinde hangi tekerleri kilitlediğidir. Bazı araçlar sadece ön tekerleri kilitler. Sadece ön tekerleri kilitleyen araçta el freni çekilmesi, taklayı kaçınılmaz kılar. Ayrıca el frenini çektikten sonra el freni tuşunu bırakmamak gerekir. Bu en iyi tekniktir
Güç Tekniği
Araç ile viraj içersine(apex) girildiğinde tam gaz vererek ilerleme tekniğidir. Daha sonra direksiyona kontra vererek araç istenilen şekilde yönlendirilir. Çekişi sağlayan teker(lerin) kuvvetinin apexe göre fazlalığı bu tekniği ortaya çıkarır.
Vites Kilidi
Viraj içersine girmeden heel and toe tekniği kullanılarak vites küçültülür ve debriyaj bir anda bırakılarak drifte geçilir. Virajın durumuna göre gazla oynayarak ilerlenir.
Debriyaj Tekmesi
Araç drifte geçmeden önce motor devri düşük geliyorsa debriyaja basıp gaz verilerek devir yükseltilir. Devir yükseldikten sonra debriyaj bir anda bırakılır ve tekerler kilitlenmeye zorlanır. (Düz yolda 15 derecelik drift açısı için kullanılır!)
Ağırlık Transferi Teknikleri
Bu teknik ağırlık dağılımını bozarak ilerleme yöntemidir. Araç öne doğru ağırlığını artırdığı zaman, arka tekerlerin, öne göre daha az tutunma sağlaması yüzünden, ağırlığın ilerlediği yönün tersine direksiyon kontraları vererek ilerleme tekniğini kapsar.
Fren Tekniği
Viraj içersine girmeden hemen önce direksiyon viraj yönüne çevrilir ve fren yapılır. Aracın arkasının kayması hissedildiğinde direksiyon kontrası ve gaz verilerek aracın ilerlemesi sağlanır.
Aldatıcı Teknik
Viraja doğru ilerlerken viraj sağa doğru ise sağ taraftan, sola doğru ise sol taraftan ilerlemeye devam edilir. Viraj içersine girmeden hemen önce aksi yöne doğru (solda ise sağa, sağda ise sola doğru) direksiyon hareketi yapılır (Aynı önünüze çıkan engelden kaçmak için yapılan direksiyon hareketi gibi). Bu esnada ağırlık dağılımı bozulan araç, viraj içersine girer girmez drift tekniği ile sürülerek drift gerçekleştirilir.
Dikey Gidiş
Viraja doğru gidilirken ayak gazdan çekilir ve direksiyon ile yön verilirken arka taraf kopana kadar gaz verilmez. Koptuğu hissedildiği anda viraj içerisinde yavaş yavaş gaz verilir
Araç Özellikleri
Drift için aracın bazı mekanik özelliklere sahip olması gerekmektedir. Özellikle yürüyen aksam özellikleri drift yöntemi için kilit rol oynar. Bunlardan en önemlisi aracın Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyele (Limited Slip Differential (LSD)) sahip olması zorunluluğudur. Bazı araçlar LSD’yi aracında standart olarak sunarken, bazı araçlara sonradan takılabilmektedir. Dünyada bunu satan firmalar ise Cusco, Quaife ve OS Giken olarak sıralayabiliriz. İkinci olarak aracın arkadan itişli olması zorunluluğudur. Arka tekerler itişi sağlarken, ön tekerler ile gidilecek yön belirlenir. Ancak dünyada istisna olarak drift yapılabilen, 4 çeker iki otomobil bulunmaktadır. Bunlar; Mitsubishi Lancer Evolution serisi ve Subaru Impreza WRX serisidir. Motor bazında ise aracın yüksek devirli olması her zaman önemlidir. Çünkü drift esnasında motorun bayılmaması önemlidir. Drift yüksek devirde en güzel verimi sağlar. Araçta yüksek devir için ise volan (Fidanza) ve/veya krank değiştirmek yarışlarda önemli bir faktördür.
Araçlar
Drift için kullanılan araçlar genellikle hafif veya orta ağırlıkta, arkadan itişli, coupe veya sedan araçlardır. Sınırlı Kaydırmalı Diferansiyele (LSD) ve arkadan itişe sahip her araç drift aracı olarak kullanılabilir. Ancak dünya üzerinde en çok Japon menşeli drift araçları kullanılır. Bunlar, Toyota AE86, Toyota Altezza, Toyota Chaser, Toyota MarkII, Toyota MZ20 Soarer, Toyota Supra(MKIV), Nissan Silvia/180SX/200SX, Nissan A31 Cefiro,Nissan skystar sss Nissan C33 Laurel, Nissan Z serileri, Nissan Skyline (RWD Versiyon), Mazda RX-7, Mazda Miata, Honda S2000, Subaru Impreza WRX-STI serisi (WRX dahil GD Kasa ve sonrası)) ve Mitsubishi Lancer Evolution serisi (Evolution IV RS ve sonrası). we(bmw.3.25-3.23-3.35-3.2o)coupe-cabrio kasa modelleriyle de drift yapılır.
NOT
Drift çok tehlikeli bir spordur. Araç özelliklerini tanımadan, uzman yardımı almadan, trafiğe açık alanda asla uygulanmaya çalışılmamalıdır. Trafiğe açık alanda yapılması %89,9 ÖLÜMLÜ KAZA ile sonuçlanmaktadır. Ayrıca;Pick-up tarzı araçlarla drift yapılması diğer yere yakın araçlarla yapılan driftten DAHA TEHLİKELİDİR.
gercekten cok guzel bir diriftti ben bir araba hastasi olarak cok bagendim