CNC Nedir?
CNC (Computer Numerical Control), CNC ‘bilgisayar sayımlı idare’ anlamına gelir. NC tezgahlar, üzerine özel bir standarda göre delikler delinmiş bantlar ile “otomatik” olarak işleme yaparlar. CNC makineler, üzerine monteli bir bilgisayar aracılığı ile programlanarak “otomatik” olarak işleme yapan makinelerdir.
Bazı örnekler;
- CNC Torna Tezgahı
- CNC İşleme Merkezi
- CNC Freze
- CNC Ahşap İşleme Makinesi
- Punch Tezgahı
- Abkant
CNC makineleri kullanmak (programlamak) için G (hazırlık) kodları, M (yardımcı) kodları kullanılır. CNC makinelerin programlanmasında iki çeşit standart sözkonusu olmaktadır.
- 1-ISO (Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu) standardı
- 2-DIN (Alman Normları Enstitüsü) standardı
Makine üreten firmalar bu standartlar çerçevesinde bu kod sistemlerini daha da geliştirmiş ve daha çeşitli hale getirmişlerdir.
Günümüzde CNC makinelerin daha verimli, daha hızlı ve hatasız programlanabilmesi için CAD (bilgisayar destekli dizayn) ve CAM (bilgisayar destekli üretim) programları kullanılmaktadır.
Bilgisayarlarda oluşturulan tasarımlarda yine bilgisayarlarla CNC makinalar için işleme aşamalarına karar verilip bunlar simulasyonla kontrol edilir ve işleme için G kodları oluşturulur.
CAD, CAM, CNC: En basit ifadeyle, mekanik işleme gerektiren bir çalışmayı (delme, kazıma, boyama vs.), bilgisayardan gelen komutlara göre otomatik olarak yapan makinelere CAD CAM CNC makineleri denir.
CAD, CAM ve CNC ile örneğin dikdörtgen şeklindeki bir tahta parçasını evdeki el aletlerini kullanarak daire şekline getirmek istersek, tahta üzerine pergelle istediğimiz çapta daire çizer, ardından testere ile daire dışında kalan fazlalıkları keseriz. Güzel bir daire olması için dairenin çevresi üzerinde bu kez törpü ve zımpara ile daha titiz çalışır ve nihayetinde tahtadan dairemizi yapmış oluruz. Eğer dekupaj testereniz varsa bu işi çok daha çabuk yapabilirsiniz. Ancak tam daire olması için yine törpü ve zımpara ile temiz çalışma gerekecektir.
- CNC Makine Çeşitleri
- CNC Otomat İşleri
hücrelerin çalışması gibi. kusursuz tasarım super işte teknoloji diye ben buna derim.
Gerçektende Tek Kelime Süper Hem Tasarım Hemde yazılımı.
Teknoloji iyi öğrenmek ve araştırmak gerekir.
Kısaca bu olmaz şu olmaz gibi yaklaşımlarla insanların önü kesilmemeli.
Girişimci insanların desteklenmesi gerekir ….
Her Konuda..
cok kelimeye gerek yok böylesini görmemiştim (mükemmel) makinenin yaptıgı işten cok makineyi yapanın zekasına hayran oldum
bunun programını kim yazdı acaba.
MAKİNE HARİKA AMA BEN PROĞRAMLAYANA HAYRAN KALDIM ABİ NE ZEKA BE AMA KAÇ YILLIK ÇALIŞMANIN ESERİ BRAVO VE AYAKTA ALKIŞ….
vay be işte bu
gerçekten bende hayran kaldım kaç yıllık egitim caba
Cok degerli Hocalarım, Ustalarım, Ben bu işte çok yeniyim. Bu NX7, SOLIDWORKS, AUTOCAD, MASTERCAM, INVENTOR, CATIA CAD-CAM, programlarini bilgisayarima yukledim. Yapmak istedigim parcaninda tasarimini da iyi kotu 2 boyut olarak cizdim (3 boyut cizmeyi yeni ogreniyorum). Fakat Açılı ve çok hassas bir delme konusunda bu programlardan hangisi daha elverişli ve hangi program beni bu işte daha ileri götürebilir ? Açılı olarak hangi 5 eksenli CNC makinelerle calışmak gerekir ? Yardımcı olacak arkadaşlara Şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.
Sabri sabrishen@gmail.com
Amerika avrupa uçağın tüm aksamlarını yapar övünür, biz ise kaportasını yapar övünürüz. Türk öğün, çalış, güven.
kusura bakmada cnc'den anlasan böyle demezdin sen bunları dediğine göre cnc'de çalışan adam görmemişin
Makine Bölümü izlesin 🙂
adamlar 10 dk da motor bloğu yptılr 🙂
10 dk değildir o.
daha kısadır demi ,)
bundan basit ne var
super bir makina
Çok güzel bir çalışma.
talaş malzeme tekrar döküme kullanılıyormu acaba.
güzel makina klasik olacak ama adamlar yapmış ama; memlekette bunu kullanacak opretör sayısı okadar az ki millet iş yok diyor devlet bu ve buna benzeri makinaları çalıştırmak için kurs açıyor ama nafile kurslar bomboş alışmışız kahvehanede okey oynamaya
bunlar solidworkste proglamlanıyor tezgahda yapılamaz
teknolojı bu ıste gercekten alkıslıyorum ama soyle bısey var teknolojı cıktı mertlik bozuldu xd biz 1985 model tezgahlarda ıs yapıyoruz bu makinayı yapanlar benım dukkana gelsınlerde meslek ogretıyım xd saygılarla harun toprak
solıd data ve 5 eksen tezgahın varsa cocuk işidir. zaten alüminyum malzeme çatır çatır keser. tezgahta hıght speed özellikli zaten. tezgah fuarlarındada hep aynı şey var alüminyum malzemeyi baglıyorlar az paso yüksek hız sende agzın açık bakıyorsun. nasıl işliyor yaw diye. 50 rokvel sertlikteki kaynak yapılmış kalıbı işlesin birde o zaman görün o tezgah ve takımları. ama herşeye ragmen güzel iş çıkarıyor.
bu arada tornacı harun ustama katılıyorum.teknolojı ilerledikce ustalık azalıyor. çekirdekten yetişen usta bulmak çok zor artık. herkes dügmeci olmuş.
harun yeğenım senın mesleğinide biliyoz senın bozduğun işler ostımden kızılaya yol olur.sen düğmecileri laf ediyosun ama adamlar paranın anasını ağlatıyorlar. sen ekmeğine bak yeğen. açtırma ağzımı söyletme kötüyü. dünkü boktun şimdi ustamı oldun. senın ustalığınıda biliyoz. o yüzden kimseye meslek öğretmeye kalkma. haddini bil.
mükemmel acaba teknoloji nereye kadar sonu yok galiba bulana helal olsun
çok güzel harika
benimde manüel torna atolyem var numuneye göre parça yapılır
Feyyaz ustama katılıyorum piyasadaki usta geçinenleri çok iyi biliyoruz . Bizde bir tabir var yiğidi öldür hakkını yeme diye . Şimdi soruyorum piyasada usta geçinenlere şu makinanın yaptığı işi bu zamana kadar kaç usta hatasız yaptı ? Cavabınızı Hiç diye duyuyorum doğrumudur .